MAROKAŃSKI TADŻIN, TAGINE gliniane naczynie do gotowania
Rybnik Pokaż na mapie ›
Ogłoszenie archiwalne Wygasło: Czwartek, 27 Marzec, 2025 09:18
110 zł
Szczegóły ogłoszenia
- Kategoria: AGD / Pozostałe
- Stan:Nowe
- Cena: 110 zł
- Możliwy odbiór osobisty
Opis oferty
MAROKAŃSKI TADŻIN,TAGINE gliniane tradycyjne naczynie do gotowania aromatycznych potraw.Przepyszny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak orientalnych potraw uzyskasz tylko gotując potrawy w marokańskim Tagine.Znakomite naczynie które wydobywa smak i aromat z każdego składnika.
Marokańskie Tagine to klasyczne północnoafrykańskie danie, które wykorzystuje suszone owoce, warzywa i mięso w połączeniu z aromatycznymi przyprawami.
Dania przyrządzane w tym naczyniu są nieporównywalnie smaczniejsze i aromatyczne aniżeli w tradycyjnych metalowych garnkach. Zazwyczaj jada się jagnięcinę i wołowinę, jednakże kurczak jest najbardziej preferowanym mięsem do przygotowania tradycyjnego marokańskiego przepisu na Tagine.
Ten przepis wykorzystuje tradycyjne marokańskie przyprawy i składniki – kurczaka, suszone morele, migdały, rodzynki, dynię, miód, wybór przypraw i oczywiście harissę (ognistą marokańską pastę chili).
Sam Tagine to nazwa naczynia glinianego ze stożkową pokrywką .Generalnie głównym składnikiem jest mięso, ale są też Tagine wegetariańskie i rybne.
Stąd Tagine bierze swoją nazwę od głównego składnika używanego do tego tradycyjnego dania ( Tagine z jagnięciny, Tagine z wołowiny, Tagine z sardynek, Tagine z kurczaka, Tagine z warzyw,
Jak najlepiej użytkować tagine?
Naczynie nie lubi gwałtownych zmian temperatur. Kiedy kładziesz go na palniku zaczynaj od niewielkiego ognia, który stopniowo zwiększaj.
Używaj do tego koniecznie płytki na palnik, żeby nie zniszczyć naczynia i ochronić go przed bezpośrednim działaniem ognia
Nie wkładaj garnka do rozgrzanego piekarnika, ale do chłodnego, w którym temperatura będzie rosła stopniowo.
Nie myj go w zmywarce, ale ręcznie.
Pamiętaj również, aby przed pierwszym użyciem zahartować tagine – namocz garnek na całą noc, a później wysusz go w piekarniku (150 stopni) około 1 h. Tak przygotowany garnek stanie się odporny na wysokie temperatury.
PAMIĘTAJ: Tagine nadaje się do używania zarówno w piekarniku jak i na piecu gazowym. Używaj koniecznie płytki na palnik, żeby nie zniszczyć naczynia i ochronić go przed bezpośrednim działaniem ognia
Oryginalne Nowe prosto z Maroko
Odbiór osobisty Rybnik mikołowska 82 lub wysyłka olx tam również wystawiony
Cena za 1szt Okazja !
Sprawdź zainteresowanie tym ogłoszeniem
Wyświetlenia
Data dodania
Ostatnio widziany
Obserwujących
Wysłane zapytania
Odsłony telefonu
To ogłoszenie jest archiwalne i może być nieaktualne.

Sebastian Turek
Konto prywatne
Na Lento.pl od 05 lip 2018
Strona użytkownika
- Wypromuj ogłoszenie
- Zgłoś naruszenie
- Drukuj ulotkę
- Edytuj/usuń ogłoszenie
- Udostępnij ogłoszenie
- Dodaj na Facebook